Patinování pomocí barevného vosku

Úvod

Vítejte na mém blogu. Dnes bych vám chtěla představit jednu z dalších technik patinování, kterou při svých renovacích nábytku používám, a to patinování pomocí barevného vosku.

Práce s tímto voskem je velmi jednoduchá a příjemná, neboť krásně voní, např. po pomerančích. Použití vosku je také velmi snadné, stačí vám prsty nebo štětec. 

Připomenutí

V minulém příspěvku na mém blogu jsem vám popisovala techniku patinování pomocí média, která je skvělá, když chcete dosáhnout lehce omšelého a oloupaného vzhledu a báječně se tak hodí k renovacím starého nábytku, který trpí různými nedokonalostmi vlivem staří a jiných podmínek. Také jsem vám vysvětlovala, že technikou patinování pomocí média to zdaleka nekončí, ale druhů patinování je několik. Já sama pak používám zhruba 8 technik. 

Vosk k patinování

Další vychytaná věc, kterou můžete váš renovovaný nábytek či jiné doplňky, obrazy, apod. vylepšit, je vosk určený k patinování. Práce s ním je velmi snadná a příjemná neboť krásně voní. Jak jsem již psala výše, postačí vám prst nebo štětec. 

Možná se teď v duchu ptáte, k čemu je vlastně takový vosk dobrý? 

Já jej nejčastěji používám např. při vytváření zlatých hran na nábytku. Např. sedřu trochu hranu smirkem a poté přejedu tímto voskem. Při nedávné renovaci na přání zákaznice, jsem se potýkala s problémem, kdy knopky a úchytky na příborníku byly ve staromosazném odstínu, ale panty dřívek ve stříbře, což k sobě neladilo. Díky vosku ve zlatém odstínu jsem mohla přetřít panty na zlato a ucelit tak celkový vzhled příborníku. Zlaté odstíny se krásně hodí k vintage provence stylu, dodají celému dílu nádech luxusu. K zakoupení jsou samozřejmě i jiné odstíny a patinovat s ním můžete opravdu téměř jakýkoliv povrch.   

Na co si dát pozor?

Při patinování pomoci vosku se vám může stát, že jej nanesete někam, kde jste nechtěli. V takovém případě jej lze krátce, dokud nezaschne, snadno vyčistit pomocí houbičky, hadry a jaru. Celkem rychle zasychá. Pokud budete nadále aplikovat syntetický lak, počkejte alespoň den, než vám vosk vytvrdne, jinak by se vám vosk pod lakem rozmazával. Jestliže nanesete křídové barvy a chcete aplikovat transparentní vosk k fixaci povrchu, tak barevné vosky nikdy nenanášejte před voskováním, ale až po voskování, jinak si jej opět rozmažete. 

Závěr

Doufám, že se vám můj příspěvek líbil, že jste se díky němu dozvěděli opět něco nového, že vás navnadil k tomu, si tuto krásnou techniku vyzkoušet. 
Děkuji za přečtení a pokud pro vás mohu něco vytvořit, zrenovovat, stačí napsat či zavolat, protože jedině u mne www.vintagepeskova.cz získáte jedinečné krásné originály, které jinde nekoupíte. 
Hezký den a zase příště u jiného článku k tématu patinování.
Picture of Markéta

Markéta

Vítejte, jsem Marky Pešková

Pomáhám lidem zútulnit jejich domov ručně malovaným nábytkem ve stylu vintage, provence, shabby chic a jiné.  díky jedinečnému a originálnímu designu, který jinde neseženete. Zakládám si na poctivé ruční práci. 

Můžeme se potkat zde:

Návod zdarma:

Zde si můžete zdarma stáhnout balíček návodů, které při své tvorbě používám. Obsahuje 3 x patinu, dekor pomocí šablony a ukázku fládrování.

Najdete mne na FB