Technika vymývané patiny a blend

Úvod

Vítejte na mém blogu u dalšího pokračování o patinování nábytku. Minule jsem vám představila techniku patinování pomocí média a techniku patinování pomocí barevného vosku

Dnes bych vám chtěla představit techniku vymývané patiny a techniku blend. Obě tyto techniky využívám při svých renovacích nábytku nejen do stylu vintage a provence. 

Vymývaná patina

Tato krásná technika není složitá a poskytuje spoustu možností kreativního využití. 
Jak jsem již psala minule. Dle mého názoru prostě patina k renovacím starobylého nábytku patří, neboť ze starého nového udělat úplně nelze a ani to není žádoucí. Zejména pak u nábytku bohatě zdobeného ve stylu Ludvíka XIV.
Nedávno jsem viděla renovaci skříně v tomto stylu, která sice byla krásně opravena, ale natřena na čistou bílou a pečlivě zbavena veškeré patiny.
Jak příhodně poznamenala jedna z komentujících, která si dodala odvahu napsat svůj názor oproti ostatním „ta skříň ztratila svého ducha, vypadá to jako levná napodobenina z OD Ikea“. Nezbývalo než souhlasit. Již v době Ludvíka XIV byl nábytek bohatě zdobený a malovaný.
Ikeu v žádném případě však nehaním, již jsem jejich pár kousků recyklovala. 
Jelikož nechceme, aby naše dílo vypadalo plastově apod., přibližme si tedy co je to vymývaná patina. 

Na obrázku můžete tuto techniku vidět v praxi. V tomto případě se jedná o renovaci starého čela postele, ze kterého si zákaznice přála udělat nástěnku s tabulí, která bude viset na zdi a rodině tak bude sloužit jako úkolovník, záznamník na vzkazy a jako bonus jsou dole háčky na hrníčky či bylinky s praktickou poličkou na drobnosti. 
Jako podkladovou barvu jsem zvolila tmavě hnědý odstín vodou ředitelnou akrylátovou barvu, na ní jsem pak nanesla opět akryl tentokrát v bledě modrém odstínu. U ornamentu jsem při nanášení modrého odstínu vynechala záměrně prohlubně, aby prosvítala základová hnědá barva, čímž jsem získala už hnědou patinu. 
Celé dílo jsem chtěla zjemnit bílou barvou, protože jsem věděla, že budu malovat akrylem květinový motiv a na bílém podkladu malba nejlépe vynikne. 
Bílou barvu akryl jsem naředila vodou, tak cca půl na půl a plochým štětcem jsem nanesla na ornament, poté jsem mokrým hadrem začala barvu stírat dolů. Barva se krásně uchytila v prohlubních a vytvořila krásnou bílou patinu, viz. obrázek.
Jedná se tedy o mokrou techniku, kdy naředěnou barvu stíráte z povrchu. Hodí se tedy na různé ornamenty a reliéfní povrchy. Barevná kombinace je na vaší fantazii a záleží čeho chcete dosáhnout.

Technika blend

Tato technika není vhodná úplně pro začátečníky a určitě je dobré si ji vyzkoušet. 
Pojďme si tedy přiblížit v čem tato technika spočívá. 

Tato technika spočívá v plynulém přechodu dvou barev tak, aby nebyla vidět hranice přechodu mezi jejich odstíny. V mém případě je to přechod bílé barvy do modré bez ostrých okrajů. Techniku jsem zvolila kvůli záměru malovat na pozadí květinový motiv, který lépe vynikne na bílém podkladu a dodá mé malbě plastický nádech. 
Na tuto techniku jsem potřebovala dvě barvy, akryl, modrý a bílý odstín. Tři štětce a rozprašovač s vodou. Oba odstíny jsem naředila, cca 70 barva 30 voda. Bílou jsem nanesla rychle k okraji, modrou do středu, mezi odstíny jsem nechala mezeru a třetím čistým štětcem jsem přejížděla mezi odstíny, které se pomalu promíchaly do sebe. Práce vám musí jít rychle a barvy musí být stále mokré, jinak vám nepůjdou promíchat. Štětec nepřevracíte, na jedné straně mátě modrou a na druhé straně štětin máte bílou. Opravdu doporučuji vyzkoušet někde vedle. Celý postup opakuji i dvakrát, dokud nejsem s dílem spokojená. 
Určitě se podívejte na video, kde je celý postup vidět.

 

Výsledek by poté měl vypadat takto, viz. obrázek.

Závěr

Doufám, že jste si dnešní článek užili a budu se těšit při dalším díle o patinování. Určitě jukněte na video a do sekce aktuální nabídka, kde můžete zakoupit hotové výrobky. Pokud chcete zrenovovat váš nábytek, vdechnout mu nový život a získat tak jedinečný originální kousek, neváhejte mne kontaktovat. Ráda to pro vás udělám. Také se můžete ke mne připojit na FB.

Picture of Markéta

Markéta

Vítejte, jsem Marky Pešková

Pomáhám lidem zútulnit jejich domov ručně malovaným nábytkem ve stylu vintage, provence, shabby chic a jiné.  díky jedinečnému a originálnímu designu, který jinde neseženete. Zakládám si na poctivé ruční práci. 

Můžeme se potkat zde:

Návod zdarma:

Zde si můžete zdarma stáhnout balíček návodů, které při své tvorbě používám. Obsahuje 3 x patinu, dekor pomocí šablony a ukázku fládrování.

Najdete mne na FB